Terreny i mapa

Terreny:

Capolat és un poble del Berguedà, proper al Solsonès, que compta amb un entorn natural perfecte per practicar l’esport de curses d’orientació.

El terreny cartografiat compta amb una superfície de 6 km² i està ubicat en l’altiplà dins del terme municipal de Capolat, al nord de l’Espunyola. L’alçada mínima i màxima del terreny són 1025 i 1300 metres sobre el nivell del mar.
                    
Tot i tractar-se d’un altiplà amb grans lloms de relleu suau, varis torrents el creuen de nord a sud, excavant valls on els desnivells arriben a ser moderats. En els vessants d’aquestes valls acostumen a aflorar detalls rocosos –roques, tallats- a vegades de mides considerables. Ens les parts altes pràcticament no hi ha detalls de roca.

La vegetació està constituïda pràcticament en la totalitat per boscos de pi roig, conformant un bosc de bona penetrabilitat que permet una alta velocitat de cursa en la majoria de zones. Hi ha, però, altres parts del terreny on el bosc és més espès o hi ha un sotabosc espès –normalment de boix- que fa molt més difícil la progressió. Aquestes zones, però, no acostumen a ser grans i es poden evitar. Aproximadament el 10% del terreny està ocupat per prats i pastures i una petita part està destinada a conreus.

Havent-hi vàries masies a la zona, hi ha una xarxa de pistes forestals que les comunica amb la carretera d’accés a Capolat (al nord del terreny). També hi ha varis camins i senders.

En ser una zona de cria de bestiar, hi ha, tant dins del bosc com als prats, alguns filats elèctrics als que cal fer atenció. La bellesa del terreny, però, compensa aquest inconvenient.


Mapa:

El mapa que utilitzareu va ser estrenat pels Campionats de Catalunya 2010. Aquest està realitzat amb els estàndards ISOM de la International Orienteering Federation (IOF) per l’equip de cartògrafs txecs Petr Marecek, Bob Haj i Roman Horky, amb gran prestigi com a cartògrafs a nivell internacional, i responsables, entre d’altres, de la confecció dels mapes pel WOC 2008.
                         
Partint de cartografia topogràfica 1:5000, ortofografies 1:5000 i fotografies aèries com a informació base subministrada per l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), els tres cartògrafs van fer el treball de camp durant la segona meitat de març de 2010. Durant la primavera del 2012 ha estat actualitzat per part de l'staff tècnic del Farra-O i del COB.
                         
A continuació, unes petites mostres del mapa que us estarà esperant a la sortida:
                         
                    
Els cartògrafs van buscar un equilibri entre la legibilitat i l’exhaustivitat en la representació dels elements. Per aquest motiu, i especialment en les zones amb elements rocallosos, la cartografia és molt generalitzada (només estan representats aquells elements més grans).En general, la vegetació és una mica més abundamt que la que es llegeix al mapa, especialment pel que fa al sotabosc.

Cal tenir en compte que, en haver-se cartografiat el terreny el març, i essent la competició el setembre, i tenint en compte una primavera tan plujosa a Catalunya, la vegetació és més abundant en general que la que es llegeix al mapa, especialment pel que fa al sotabosc.

Particularitats especials del mapa

Exemple Símbol Element
523.0 S’ha utilitzat aquest símbol (tanca en ruïnes) per representar els filats electrificats d’un sol cable (atenció, el dia de la cursa estaran connectats!).
522.0 525.0 Aquest símbol (tanca passable) s’ha utilitzat per representar els filats de 3 cables amb espines. Tot i que per la majoria de persones són passables, és possible que algú tingui alguna dificultat, per la qual cosa haurà de preveure els passos (marcats al mapa amb el símbol 525.0).
407.0 409.0 Els símbols de sotabosc acostumen a representar camps d’esbarzers. En general i aquestes zones acostumen a ser més lentes del que a priori pugui semblar.
404.2  Aquest símbol representa una zona amb esquitxos d’arbustos en terreny obert. La velocitat de cursa acostuma a manternir-se desplaçant-se pels passadissos entre els arbustos.
505.0 506.0
507.0
508.0
Atenció amb alguns camins. En alguns casos estan esborrats pel desús i les pluges que  han fet créixer l’herba, de manera que a vegades costa distingir-los en el terreny. En algún cas costa diferenciar entre una pista forestal transitable (símbol 505.0) d'un sender poc visible (símbol 508.0).
112.0 206.0 En algun cas és difícil distingir entre un monticle petit i una roca, ja que els cartògrafs han dibuixat algunes roques encastades al terreny com a monticles petits.

MAPA COMPLET